28 mei 2017 – Thomas

Net als vorig jaar heb ik er dit jaar voor gekozen om tijdens het DUIN triathlon weekend op de zaterdag te jureren voor de NTB en op de zondag de OD te doen. Qua condities was het zaterdag veruit het zwaarst, met veel wind en temperaturen die over de 30 C gingen. Achter op de motor was het ook flink warm, maar ik denk dat het voor de atleten een stuk pittiger was. In dat opzicht was ik blij dat ik op de zondag startte op de OD en dat de start relatief vroeg was (9:30) waardoor de temperatuur nog goed te doen was. 

De zaterdag als jury was best een lange en pittige dag, maar ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk te verzorgen, dus veel drinken en in de schaduw blijven waar mogelijk. Nina was op de zondag jury en ging al vroeg met de auto naar DUIN waardoor ik mijn triathlon spullen bij haar in de auto kon gooien en zonder bagage op mijn fietsje naar DUIN kon infietsen. De condities waren eigenlijk ideaal voor een dagje triathlon.

Op de startlijst had ik al Omar Brons zien staan die op deze afstand normaal gesproken veel te snel is voor mij. Een tweede plaats leek vooraf dus het hoogst haalbare.

voor zwem start

Na de start zag ik direct 1 zwemmer hard wegzwemmen. “Dat zal Omar wel zijn”. Richting de eerste boei kwam ik in de eerste achtervolgende groep te zwemmen. Ik kon het tempo goed volgen en besloot krachten te sparen tijdens het zwemonderdeel. Af en toe nam de kopzwemmer (Carlo van den Bergh) een wijde lijn en ik de rechte lijn, maar kwamen we weer samen bij de volgende boei. Samen kwamen we dus uit het water en toen hoorde ik dat we al 2 minuten achterstand hadden op Omar.

na zwem

Carlo zijn wissel was beter dan die van mij en hij stapte (achter Omar) als tweede op de fiets. In de eerste ronde kon ik mijn beoogde vermogen van 320 W rijden en op die manier het gat dichten met Carlo. Op de terugweg naar het keerpunt haalde ik Carlo in. Het keerpunt voor de volgende ronde is erg krap en de afgelopen jaren ben ik altijd links uitgeclickt om geen risico te nemen. Deze keer ben ik aan het kloten om weer in te clicken en komt Carlo me weer voorbij. Dan maar een tijdje op 12 meter achter Carlo blijven als we toch hetzelfde tempo rijden. In de tweede ronde zie ik de ene keer 270 W en even later weer 330 W. Dat rijdt ook niet lekker dus in de 3e ronde geef ik flink gas en rij tot aan het keerpunt volle bak.

fiets 1

Als ik daar draai zie ik dat Carlo niet kon volgen en vanaf dat moment kan ik me volledig focussen op mijn eigen gevoel en vermogen. Redelijk aan de limiet trap ik de 4e ronde door, maar kom nog steeds met 4 minuten achterstand op Omar van de fiets af.

Tijdens het lopen pak ik een pittig tempo op dat nog net goed voelt. Ik klok 3:45 op de km en kom in een lekker ritme. Eenmaal bij de heen en weer lus zie ik dat Omar al weer richting finish loopt terwijl ik nog de lus moet lopen. Dat is een flink gat. Ik wil mezelf een goede intensieve prikkel geven en besluit mijn tempo door te lopen.

lopen

Ik heb een prima gat naar nummer 3 (nog steeds Carlo), dus geen zorgen naar achteren. Bij doorkomst na ronde 1 hoor ik dat ik inloop op Omar, maar zijn voorsprong is natuurlijk veel te groot om dicht te lopen. Ik blijf de volledige 10 km steady tempo houden, ik kom per ronde dichterbij en finish uiteindelijk als 2e op 1:21 van Omar en als 1e H40. Eindtijd: 1:59:22.

finish

Overall een heerlijke wedstrijd gedaan met vooral een mooi slotonderdeel. Het was een mooie intensieve prikkel in de voorbereiding naar Challenge Roth.

Thomas

podium

 

Foto credits: Ingrid Hardorff Brijde, Evert Woutersen, Hans van Solt