18 juni 2017 - Challenge Heilbronn

De laatste jaren ben ik wel fan geworden van triathlons in Duitsland. De organisatie is eigenlijk altijd goed en het sfeertje dat er heerst is gemoedelijk. Organisatie, vrijwilligers, atleten, toeschouwers, iedereen is aanwezig om er een leuke dag van te maken. Klinkt eigenlijk logisch, maar bij Duitse wedstrijden voel ik het ook echt. Vorig jaar heb ik 3 weken voor Challenge Roth de 1/3 afstand van Oud Gastel gedaan als laatste wedstrijdprikkel, maar omdat Roth dit jaar 1 weekend eerder valt zat Oud Gastel maar 2 weken voor Roth en moest ik uitwijken naar een andere wedstrijd. Een paar jaar geleden heb ik al de livestream gevolgd van Challenge Heilbronn en wat ik van de wedstrijd mee kreeg, sprak me wel aan: Zwemmen in een riviertje in de stad, fietsen in het Duitse heuvellandschap en lopen door de stad en langs het riviertje. Ik had het hoogteprofiel van de wedstrijd bekeken en had gezien dat er redelijk wat klimmen in zat. Zou een mooie voorbereiding op Challenge Roth zijn.

Ik de dagen voor de wedstrijd voelde ik me niet super fit, maar wel goed genoeg om mijn lichaam een goede prikkel te geven. De weervoorspelling voor de wedstrijddag was eigenlijk perfect, licht bewolkt, rond de 20 °C en windkracht 1.

pre start

De start was zondag om 9:00. Toevallig lag ik naast Yvonne van Vlerken. De laatste 2 jaren in Roth kwam ik gelijk met haar uit het water. Voordat ze naast me kwam liggen zei ze nog iets in het Duits dat de rest niet over haar heen moest komen zwemmen. Ik kon haar in het Nederlands gerust stellen dat ik dat niet zou doen. Eenmaal afgestemd dat we ongeveer hetzelfde tempo zouden zwemmen was het nog de vraag hoe we elkaar zouden herkennen in het water om mogelijk wat drafting voordeel van elkaar te hebben.

swim 1

Voor mij was het niet zo moeilijk met haar roze/paarse wetsuit, maar voor haar was het iets moeilijker. Wellicht heeft ze mijn oranje Herzog tubes herkend, want ze zat ik de groep waarin ik tempo maakte. Toen ik me positioneerde lag ik op de eerste rij, maar doordat vlak voor de start nog wat zwemmers zich bij de startrij voegden lag ik bij het startschot op de tweede rij. Gelukkig was ik goed weg en kon direct vrij zwemmen.

swim 2

Tijdens DUIN triathlon was ik te hard begonnen en liepen mijn benen na een paar honderd meter vol, dus deze keer iets meer ingehouden. Het gevoel bleef goed en ik kon goed tempo blijven zwemmen. Na een paar honderd meter zag een grotere groep voor me zwemmen en zwom ik op kop van een andere groep. In Challenge Roth zou ik ervoor kiezen om niet te veel kopwerk te doen en me wat te sparen, maar deze wedstrijd was bedoeld als pittige training dus deze keer ben ik wel op kop door blijven zwemmen.

swim 3

Eenmaal na het keerpunt haalde ik 2 andere zwemmers bij. Even op hun voeten blijven zwemmen, maar ik merkte dat ik op dat moment niet meer aan het pushen was en dus besloten er toch voorbij te gaan. Tot aan het eind van de 1.9 km bleef het gevoel goed.

swim 4

Na 27:09 stond ik weer op de kant. Een goed gevoel overgehouden aan het zwemmen.

Na swim exit moesten we eerst een trap omhoog de brug op, pas boven aangekomen ben ik begonnen mijn wetsuit half uit te trekken.

swim 5

Normaal gesproken begin ik hier mee op het moment dat ik op 2 benen sta en gaat dat prima, maar nu leek het pak zich vastgezogen te hebben aan mijn armen.

swim 6

Met veel moeite, al rennend, kreeg ik het pak uit tot op mijn middel. We moesten een paar honderd meter rennen om bij transition te komen dus gelukkig had ik de tijd om wat extra te worstelen. Eenmaal bij mijn fiets aangekomen ging ook de rest van mijn wetsuit met veel moeite uit. Ik was aan kop van een groep uit het water gekomen, maar door het geworstel met mijn wetsuit kwam ik als laatste uit transition.

bike 1

Ongeveer 100-200m voor me zag ik Yvonne van Vlerken (geheel in roze) en Daniella Sämmler (geheel in blauw) rijden. Dat was een mooi treintje voor mij geweest, maar ik had niet de power om er naar toe te rijden. Het parcours bestaat uit een heen stuk van 20 km, daarna 2x een rondje van 25 km en dan weer 20 km terug naar Heilbronn. In de eerste 20 km verlies ik het groepje van Yvonne langzaam uit het oog. Ik merk dat ik heuvelop goed mee kan met de atleten om me heen, maar de afdalingen zijn snel en bochtig en het asfalt is niet altijd even goed. Ik wil vooral heel blijven in voorbereiding op Roth en ben daarom wat voorzichtiger en zit na een afdaling telkens weer alleen.

bike 3

Na een km of 20 zie ik Yvonne langs de kant van de weg staan die probeert haar ketting weer op de fiets te krijgen. Op dat moment denk ik nog dat ze misschien verkeerd geschakeld heeft, maar achteraf blijkt ze daar onderuit te zijn gegaan. Niets gebroken gelukkig, maar het illustreert een beetje hoe tricky dit parcours is.

Door het bochtige parcours, de vele pittige klimmen en snelle afdalingen kom ik eigenlijk nooit lekker in mijn ritme en voel me eigenlijk gaandeweg het fietsen al slapper worden. Halverwege het fietsen besluit ik al niet te veel op mijn vermogensmeter te kijken omdat die waardes me niet echt motiveren. Dan maar gewoon pushen op gevoel en er een pittige training van maken. Tijdens het fietsen loopt de temperatuur al op tot flink boven de 20 °C en is de windkracht eerder 3 dan 1. Redelijk af kom ik weer terug in Heilbronn voor de afsluitende 21 km lopen.

bike 2

Geen idee wat het lopen nog gaat brengen. Als het goed voelt wil ik nog tempo lopen, maar als het ook daar slap voelt, pak ik gewoon en lekker tempo en loop de 21 km als training.

Ik zie Nina weer na de wissel en stop even om haar te melden dat het niet super gaat. Het loopparcours is eigenlijk best leuk en afwisselend. Het zijn 3 rondjes van 7 km waarvan de eerste en de laatste km in de stad is met veel publiek en de andere 5 loop je langs het riviertje waar je in de ochtend gezwommen hebt.

run 2

Gelukkig is hier redelijk veel schaduw want de temperatuur is opgelopen tot zo’n 30°C. Het gevoel is nog steeds niet goed en ik besluit gewoon een lekker ritme te pakken. In het begin is dit nog 14 km/h, maar gaandeweg de 21 km zakt deze tot 13 km/h. Ik wil nog een paar goede weken maken richting Challenge Roth en dan is het niet verstandig om hellemaal leeg uit deze wedstrijd te komen.

run 1

Na 4:54:12 finish ik in een mooie setting op de Marktplatz voor het Rathaus in Heilbronn.

finish

Geen topwedstrijd dus, maar wel een mooie triathlon om meegemaakt te hebben. Ik weet dat deze uitslag niet mijn huidige vorm weergeeft en ga vol vertrouwen de laatste 3 weken voorbereiding in voor Challenge Roth. Daar moet het echt gebeuren.

Thomas

Foto's Nina Bakker