3 september 2017 – Thomas

In 2013 heb ik de halve triathlon gedaan tijdens het Cologne Triathlon Weekend en die wedstrijd is destijds super goed bevallen. In dat jaar wilde ik nog een halve doen in aanloop naar Challenge Almere en deze halve viel toen 2 weken voor Almere. Op dat moment voor mij ideaal. Het was een superleuke wedstrijd met zwemmen op een Regattabaan en fietsen over grote autovrije wegen en lopen voornamelijk langs de Rijn met uitzicht op de Kölner Dom. Voor het seizoen 2017 waren Nina en ik nog op zoek naar een snelle halve later in het seizoen en toen moest ik direct aan Keulen denken. De halve in Almere is natuurlijk ook een goede optie, maar we vonden het vorig jaar zo geweldig om als vrijwilliger het Challenge weekend te beleven, dat we dat dit jaar weer wilden. In dat opzicht was de halve van Almere als wedstrijd dus geen optie. Zowel Nina als ik schreven ons dus in voor de Cologne226 half.

Helaas verloopt 2017 voor Nina heel anders dan gepland. Door aanhoudende achillespees klachten heeft ze alle wedstrijden dit jaar moeten afzeggen, waaronder dus de Cologne226 half. Zelf was ik na Challenge Roth niet helemaal tevreden over mijn wedstrijd. Dat lag hem helemaal niet aan de eindtijd van 9:03, maar meer aan de uitvoering van het fietsonderdeel. Ik heb mezelf daar halverwege over de kop gefietst en heb dat de 2e helft flink moeten bekopen. Ik heb sinds eind 2016 een vermogensmeter op de fiets en daarmee kan je natuurlijk uitermate goed je race indelen. In Roth heb ik besloten om tijdelijk wat hoger in vermogen te gaan fietsen om bij wat snelle mensen te blijven, alleen duurde dat tijdelijk iets te lang, wat ik dus flink moest bekopen. Dat wilde ik vooral beter doen: meer bij mezelf blijven, mijn eigen race rijden, alleen met het proces bezig zijn. Ik heb daarom ongeveer 2 weken na Roth besloten om mijn inschrijving voor Cologne om te zetten van de halve naar de hele en zo stond ik afgelopen zondag aan de start van de 2e hele dit jaar.

DSC 4382

Het Cologne Triathlon Weekend is een vrij groot evenement met een heel weekend lang wedstrijden over verschillende afstanden alleen doen er niet zo veel atleten mee op de hele: Dit jaar ongeveer 160. Om 7 uur gingen we met zijn allen van start.

DSC 4420

Zwemmen op de Regattabaan is super. Je kan je niet “verzwemmen” en het is erg makkelijk om in een rechte lijn te zwemmen. Ideaal om een snelle tijd neer te zetten zou je denken, maar helaas was dat voor mij niet het geval. Het zwemmen voelt de laatste tijd niet super en dat ze je terug in mijn zwemtijd: 58:51. De laatste jaren zwem ik redelijk stabiel rond de 55 minuten, maar nu helaas dus niet. De eerste paar honderd meter heb ik alleen gezwommen en daarna zag ik een groepje van 4 links van mij zwemmen. Ik ben daarop iets opgeschoven om op hun voeten te zwemmen. Dat ging een paar honderd meter goed totdat het brak tussen nummer 3 en 4 en aangezien ik achteraan zwom, lag ik er ook af. Met zijn tweeën, de kop afwisselend, naar het keerpunt op 1.9 km gezwommen.

DSC 4662

Op weg naar het keerpunt zag ik al een andere zwemmer een paar banen links van ons zwemmen in hetzelfde tempo. Vanaf het keerpunt heb ik zijn voeten gepakt en zo zwommen we terug naar de start en kwamen we net onder de 59 minuten uit het water. In ieder geval wel energie gespaard die ik nog goed zou kunnen gebruiken de rest van de dag.

DSC 4701

Het fietsparcours bestond uit een 19 km stuk richting Keulen centrum (tevens locatie T2) en daarna 4 rondes waarbij we in elke ronde weer langs T1 kwamen. Een groot gedeelte van het parcours was super asfalt en mooie brede wegen. Alleen hoe dichter we bij Keulen centrum kwamen, hoe minder het asfalt. Gelukkig waren alle kuilen en verzonken putdeksels gemarkeerd met fluoriserende groene verf waardoor ze vrij gemakkelijk te herkennen en te ontwijken waren. Ik kwam met start nummer 31 uit het water en op de fiets bleek hij een tempo te rijden die precies overeen kwam met mijn doelwattage voor de wedstrijd.

DSC 5010

Ik had me ingesteld op een eenzame rit op de fiets waarbij ik alleen maar met mezelf bezig zou zijn, maar ik heb 180 km lang 12m achter nr 31 gereden waarbij ik continue het gevoel had nog wat reserve te hebben. Mogelijk heb ik nu wat aan de voorzichtige kant gereden, maar ik wilde in ieder geval het ‘Roth-debacle’ niet herhalen.

DSC 5020

Na 4:53:10 stapte ik als 6e OA van de fiets.

In T2 haalde ik start nr 31 in en lag ik 5e. Ik voelde me nog echt fris na het fietsen en begon op een tempo dat lekker voelde: 1e km in 3:55. “OK, dat gaat misschien wat te hard”. Ik liet mezelf iets tot rust komen en kwam toen in een ritme van rond de 4:10 op de km. Dat was een wat verstandiger tempo. Na 5 km had ik nr 4 in de wedstrijd te pakken.

DSC 5534

Ik was nog steeds heerlijk aan het lopen, maar het loopparcours was op geen enkele manier verkeersvrij gemaakt waardoor het goed oppassen was om geen botsingen te krijgen met ander verkeer. Het was een mooie zomerse dag en dan is wandelen, fietsen, skeeleren, skateboarden langs de Rijn natuurlijk heerlijk om te doen, en dat werd dan ook volop gedaan. Na 15 km had ik nr 3 in de wedstrijd te pakken en kon ik zijn voorfietser overnemen. Vanaf dat moment kon ik iets vrijer doorlopen omdat de voorfietser iedereen attendeerde dat de 3e loper eraan kwam.

DSC 5614

Van Nina kreeg ik continue splits door op de atleten voor me en nummers 1 en 2 liepen samen, maar lagen 7 a 8 minuten voor me. In een hele weet je maar nooit en het enige dat ik kon doen was zelf zo hard mogelijk doorlopen. Het beste was er in de derde ronde bij mij ook wel af, maar gelukkig kon ik op de vlakke rechte stukken nog steeds 4:17 op de km lopen. Een groot gedeelte van de 10.5 km loopronde was rechttoe-rechtaan, alleen moest je 2 keer een hoge brug over de Rijn op, de ene keer via een stijl weggetje en de andere keer via een wenteltrap. Brug af was 1 keer via een bijzonder slingerweggetje met 4x een 180° bocht ( gelukkig was het andere brug af stuk wel vol doorlopen). In deze passages gingen de km tijden toch gestaag omhoog richting de 4:40.

DSC 5459

In de 4e ronde zag ik al dat nummers 1 en 2 stabiel op 8 minuten voorsprong bleven lopen en dat ik vooral voor een mooie eindtijd kon blijven pushen. Ik wist dat ik rond de 9 uur zou gaan finishen, maar ik dacht dat ik er nog onder kon als ik bleef pushen. Helaas zat ik er verder vanaf dan ik dacht, maar finishte toch zeer tevreden in mijn 22e hele triathlon in een tijd van 9:02:22 als 3e OA met een marathon van 3:05:56. Een eindtijd vergelijkbaar aan die van Challenge Roth, maar de beleving van de dag was veel beter en het gevoel achteraf ook.

DSC 5775

Mijn actieve triathlon seizoen zit er hiermee op. De komende weekenden ga ik lekker als vrijwilliger aan de slag, eerst tijdens het Challenge weekend (vrijwilliger voor de organisatie en jury NTB) en daarna als Technical Official voor de ITU tijdens de World Triathlon Grand Final Rotterdam. Wat een feest gaan die weekenden worden!

Thomas

DSC 5642