2 april 2018 – Thomas

Afgelopen week kondigde Ton Bloothoofd aan te stoppen als official van de NTB. Ton was degene die in november 2015 samen met Marco van Oostende een beginnerscursus official bij de NTB verzorgden op locatie in Almere. Nina had er tot op dat moment al vaker over nagedacht om jury werk op zich te gaan nemen voor de NTB, ik eerlijk gezegd nog nooit, maar ik dacht, laat ik meegaan en zien hoe het is en dan kan ik altijd nog beslissen of ik ook echt ga starten als official. In een uurtje of 4 werd de basis van het official werk uitgelegd. Het NTB reglement werd op hoofdlijnen doorgenomen en met veel foto’s uit de praktijk geïllustreerd. Na deze avond waren Nina en ik beide JR (Jury Regionaal), wat inhoud dat we voornamelijk in regionale wedstrijden konden worden ingezet en in de beginfuncties van de NTB officials.

De taken die bij de functie JR horen spitsen zich vooral toe op de Transition Zone (TZ), dus controleren/corrigeren op o.a. a) niet fietsen in TZ, b) geen plekmarkeringen, c) bike check-in, d) bandje van helm vast als fiets aan de hand, e) niet hinderen andere atleten, f) geen littering. Daarnaast kan je ook ingezet worden om schaduw te schrijven bij de finish waarbij je een back-up uitslag bijhoudt mocht het elektronische systeem om wat voor reden dan ook uitvallen. Een aantal van deze JR taken hebben tot functie om de wedstrijd veilig te laten verlopen, zoals checken van degelijkheid van de fiets. Veel andere controlerende taken spitsen zich toe op een zo eerlijk mogelijk verloop van de wedstrijd waarbij iedereen gelijke rechten/plichten heeft en atleten geen oneigenlijk voordeel kunnen halen. Bij sommige regels heb ik persoonlijk ook mijn bedenkingen, maar het gaat erom dat als een regel er eenmaal is, iedereen er zich aan moet houden om op zo’n manier gelijkheid over de hele breedte van het deelnemersveld te waarborgen.

Als je nog niet zo bekend bent met de triathlon sport, is het verstandig om deze JR functie een paar jaar uit te oefenen voordat je op de motor stapt om tijdens het fietsonderdeel de deelnemers te controleren op veilig en eerlijk gedrag. Als actief triathleet is het niet uitzonderlijk om al in je eerste jaar als official op de motor (JN – Jury Nationaal) te belanden zoals ook met Nina en mij gebeurde. Één van de belangrijkste taken als official is het controleren op stayeren. Dit heeft uiteraard te maken met oneigenlijk voordeel halen. Als actief triathleet heb je als het goed is een oog ontwikkeld voor situaties die stayeren betreffen. De één is beginner en weet nog niet beter, de ander is vol competitief en probeert alles om maar tijdsvoordeel te halen. Dit betekent dat de aanpak van dit soort situaties ook in geest van de wedstrijd en dus situatie afhankelijk moet worden ingeschat. De beginner krijgt een waarschuwing en uitleg van de regel, de ander krijgt afhankelijk van de situatie ook een waarschuwing, direct een blauwe kaart (tijdstraf) of rood (DSQ) vanwege zeer onsportief gedrag. Naast het stayeren controleer je ook op onveilig gedrag zoals rechts inhalen, onnodig links blijven rijden, etc. Daarnaast wordt controle op littering al belangrijker. Dit is vanuit de vergunningsverlener (gemeente) zowel als de organisaties vaak een belangrijk item omdat niemand erop zit te wachten dat het hele parcours vol ligt met weggegooid afval waar de omwonenden en de natuur nog lang van na kunnen genieten.

In ons eerste jaar als official hadden Nina en ik aangegeven dat we maximaal 3 wedstrijden wilden jureren (even inkomen) en op maximaal 1 uur rijden. Je krijgt wel km vergoeding van de NTB, maar het kost je toch reistijd. Zoals Ton ook al aangaf in zijn FB post is er door de het stijgende aantal wedstrijden en gelijkblijvende aantal officials een sterk tekort aan officials ontstaan en moeten de official coördinatoren (OFCO’s) aan het merendeel van het corps vragen om meer wedstrijden te gaan jureren dan initieel door de mensen aangegeven is. Bij ons was dit ook het geval en zo kwamen we ook in ons eerste jaar op 6 wedstrijddagen elk. Ook de timing van de wedstrijden was niet altijd even ideaal ivm onze eigen geplande wedstrijden alhoewel dat geen duidelijk weerslag heeft gehad op onze prestatie want we zetten beide een PR neer op de hele tijdens de Challenge Roth (Nina in 9:55 en ik in 8:39).

Voor het jaar 2017 besloten we het anders aan te pakken. We maakten eerst onze eigen wedstrijdplanning en keken toen welke weekenden geschikt waren voor official werk en niet te grote impact hadden op onze voorbereiding van de belangrijkste wedstrijden. Deze planning stuurde ik dan door aan de OFCO’s en zorgde dat mijn kalender op mijn.triathlonbond.nl alleen beschikbaar aangaf voor die wedstrijden. Voor 2017 kwam dit op het volgende neer: Ik plan zelf vaak een hele triathlon in juli en daarna nog eentje begin september. Dat betekent dat ik in ieder geval in juni de weekenden vrij wil houden voor key sessions. In aanloop naar Challenge Roth kon ik daarom prima jureren tijdens De Mirandabad triathlon op 23 april en het NK halve in Nieuwkoop op 21 mei. Het DUIN weekend in Almere is de laatste jaren ook vaste prik waarbij ik zelf de OD doe op de zondag en op de zaterdag jureer tijdens de Run-Bike-Run. De Flitstriathlon van Nijkerk wordt altijd op de woensdagavond gehouden en is daarmee ook altijd goed in te plannen in mijn eigen wedstrijdplanning. De eerste weekenden na een hele triathlon wordt er door mij nog niet actief getraind en kan ik ook wat wedstrijden jureren. Zo kon ik vorig jaar de halve in Klazinaveen goed opnemen in mijn official schema.

In aanloop naar mijn tweede hele van het jaar (vorig jaar de hele van Keulen op 3 september) heb ik liever niet te veel wedstrijden om te jureren en heb ik alleen een uitzondering gemaakt voor Ironman Maastricht op 6 augustus omdat dit een unieke ervaring is als official. Na Keulen was ik zelf klaar met mijn actieve triathlon seizoen en kon ik nog inspringen als official bij Challenge Almere-Amsterdam (naast het vrijwilliger zijn voor de organisatie) en werd het jaar afgesloten met een unieke ervaring door als official van de ITU aanwezig te zijn bij de Grand Final in Rotterdam. Al met al werd het nog best een druk jaar met wedstrijden als official en ondanks dat het uiteraard tijd en energie kost, krijg ik er ook veel energie en motivatie van. Het is geweldig om atleten te zien genieten van triathlon en daar je steentje aan bij te kunnen dragen. Dat doe ik niet alleen door de wedstrijd zo veilig en eerlijk mogelijk te laten verlopen, maar ook door minder ervaren atleten te helpen met tips & tricks. Daarnaast lees ik me als official goed in mbt de organisatie van een wedstrijd en kan ik op locatie de deelnemers vaak nog veel informatie geven over bv de indeling van TZ en de parcoursen. Daar komt nog bij dat ik na al die jaren als actief triathleet veel bekenden binnen de sport heb en het altijd erg leuk is om tijdens wedstrijden weer even bij te praten.

Nu kom ik weer terug op het stoppen van Ton als official. Ton is de afgelopen jaren één van de steunpilaren van het official corps geweest. Ik begrijp de beweegredenen van Ton helemaal en hij is niet de eerste die in de laatste jaren besluit een stapje terug te doen na zich jarenlang ingezet te hebben om iedereen met volle teugen van triathlon te laten genieten. Feit is wel dat als dat soort steunpilaren wegvallen, de druk op de nog aanwezige officials alleen maar toeneemt. Het laat zich raden dat ook in die groep een aantal op den duur voor zichzelf kiest en afscheid neemt als official. Ook officials zijn vrijwilligers en doen het omdat ze het leuk vinden en er energie van krijgen. Op het moment dat de weegschaal doorslaat naar het negatieve, is het niet meer dan logisch dat ze voor zichzelf kiezen. Om de balans te herstellen binnen de sport moeten er of 1) wedstrijden af, of 2) officials bij. Ton heeft hiervoor een voorzet gegeven in zijn FB post en ik sluit me daar graag bij aan: “het officialcorps kwalitatief en kwantitatief op een hoger niveau te krijgen door (ex) atleten uit te nodigen, door atleten zich uitgedaagd te voelen, om een aantal wedstrijden per jaar als official op te treden”.

Ik heb hierboven aangegeven hoe ik als actief triathleet de combinatie met NTB official zijn invulling geef. Voor mij werkt het heel goed en ik vind de combi zelfs van toegevoegde waarde aan mijn beleving van de triathlonsport. Ik hoop dat het delen van mijn ervaringen meer actieve atleten ertoe kunnen bewegen zich aan te melden als official. Je hoeft niet direct 10 wedstrijden per jaar te gaan jureren. Ook al zijn het maar een stuk of 3, het official corps is er direct mee geholpen en onder de streep help je daarmee de hele triathlon communitee.

Groeten,
Thomas